Voedsel voor onze hersenen!

By 4 maart 2020 Geen categorie

Ons brein is ontzettend belangrijk voor ons, want elke lichaamsfunctie is afhankelijk van een goed functionerend stel hersenen.

Als we iets beter willen begrijpen hoe ons brein precies werkt en welke invloed voeding hierop heeft, moeten we ons iets meer verdiepen in neurotransmitters.

Neurotransmitters zijn moleculen die er voor zorgen dat ons lichaam goed communiceert. Als er nu een beer de kamer in zou lopen zorgt ons lichaam ervoor dat er adrenaline (het vlucht hormoon) wordt aangemaakt. Hierdoor schieten we in actie en kunnen we vluchten! Neurotransmitters zorgen voor al deze processen in het lichaam en zijn dus erg belangrijk voor ons functioneren. Neurotransmitters worden gemaakt uit aminozuren en deze zijn terug te vinden in eiwitten. Vis, zuivel, vlees, noten, zaden, eieren en bepaalde groenten bevatten allemaal eiwitten. Als je de eiwit ziet als een ketting, dan kun je een aminozuur zien als een losse kraal. Bij een voldoende inname van de verschillende aminozuren kan jouw lijf voldoende neurotransmitters maken waardoor jouw brein (en andere functies in het lichaam) goed blijft functioneren.
Er zijn 21 aminozuren (kralen), waarmee je maar liefst 50.000 verschillende vormen van eiwitten (kettingen) mee kunt maken! Een aantal aminozuren zijn essentieel. Dit betekent dat je deze specifieke aminozuren alleen maar binnen kunt krijgen d.m.v. voeding. Super belangrijk dus om voldoende hiervan binnen te krijgen.

Al deze losse aminozuren hebben allemaal verschillende functies in ons lichaam. Hieronder benoem ik een aantal neurotransmitters die dus nodig zijn voor het goed functioneren van ons brein (maar ook voor andere functies in ons lichaam).

Dopamine
Geeft je zowel mentaal- als fysiek kracht, concentratie, denkvermogen en focus. Het geeft je brein letterlijk de power die hij nodig heeft. Je voelt je energiek en stressbestendiger. Daarnaast geeft dopamine je een goed gevoel en zorgt het dus voor zelfvertrouwen.

Acetylcholine
Dit aminozuur geeft het brein snelheid om informatie te kunnen verwerken. Het maakt je innovatief en creatief! Mensen met een goede acetylcholine productie zijn optimistisch, snelle denkers, nieuwsgierig, avontuurlijk en houden van uitdaging.

Gaba
Gaba is erg belangrijk voor het brein doordat het een kalmerend en stabiliserend effect heeft. Je voelt je stabieler, er kan op jouw gebouwd worden en je bent sociaal.
Mensen met een goede gaba productie zijn over het algemeen sociaal, verstandig en hebben hun zaken goed voor elkaar.

Serotonine
Dit aminozuur zorgt ervoor dat je diep en rustig slaapt, rationeel kunt nadenken en van eten kunt genieten. Mensen met een goede serotonine productie hebben over het algemeen veel plezier, zijn positief en flexibel. Het helpt je ook om meer in het hier en nu te zijn.

Bij een tekort van deze neurotransmitters kunnen er bepaalde klachten/kenmerken optreden, namelijk de volgende:

Dopamine Acetylcholine Gaba Serotonine
Energie tekort Trage reacties Meer stress- en prikkelgevoelig Vermoeidheid
Apathie Verlies van creativiteit Onrustig Prikkelbare darm
Moeite met initiatief nemen Verminderde alertheid Hyper alertheid Obstipatie
Besluiteloosheid Leerproblemen Angsten/fobieën Hoofdpijn
Verminderde concentratie Vergeetachtigheid Chronische pijn Verlaagde immuniteit
Moeite met op gang komen Moeite met denken Perfectionisme Slaapproblemen
Algehele onrust Behoefte aan vet eten Darmproblemen Kort lontje

 

Herkenbaar? In de volgende tabel staan een aantal voedingsmiddelen die aminozuren bevatten die bijdragen aan een gezonder brein!

Voedingsmiddel Dopamine Acetylcholine Gaba Serotonine
Cottage cheese +
Kaas +
Ricotta + + + +
Koemelk +
Schapenmelk + +
Artisjok + +  
Avocado + + + +
Bladgroenten + +
Bonen/peulvruchten + + +
Haver + + + +
Noten + + +
Volle granen +
Zilvervliesrijst + + +
Ei + + + +
Kip + +
Vis + + +
Vlees + + +
Pure chocolade + + +
Goji bessen + + + +
Thee + + +

Dit zijn zomaar wat voorbeelden die dus bijdragen aan een goed functionerend brein! Best wel gemakkelijk eigenlijk J

Bron: weten van (h)eerlijk eten, voeding: ons vergeten medicijn