Vezels

By 23 maart 2020 Geen categorie

Vezels
Voedingsvezels zijn erg belangrijk voor onze gezondheid. Ze zorgen voor een goede stoelgang en spijsvertering en ze zorgen voor een verzadigd gevoel na het eten. Hierdoor heb je minder zin om te snoepen of te snacken.
Ook zorgen vezels ervoor dat er geen piek in je bloedsuikerspiegel ontstaat. Na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd met veel suikers (en weinig vezels), schiet de bloedsuikerspiegel omhoog. Na zo’n piek zak je vaak weer terug waardoor je extra zin krijgt om weer te eten. Daarom is het zaak om de bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk te houden. Door het consumeren van vezels voorkom je grote pieken en dalen van de bloedsuikerspiegel en daarom zijn ze dus zo goed voor ons! Ze dragen bij aan een verminderd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

 

Een goed voorbeeld is het drinken van een fruit sapje. Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen. De vers geperste sinaasappelsap of de verse kiwi-, mango- of aardbei sapjes uit de supermarkt. Fruit is zo gezond doordat ze vezels bevatten! In zo’n ‘vers’ sapje zijn alle vezels er juist uit en drink je dus eigenlijk letterlijk een suikerdrankje waarvan je bloedsuikerspiegel omhoog vliegt! Juist door het eten van een appel of een peer (met schil) haal je de gezondheidsvoordelen uit fruit en zorg je naast de inname van vitaminen en mineralen ervoor dat je bloedsuikerspiegel constant blijft.

Waar zitten voedingsvezels, naast fruit dan zoal in? In groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten en noten zitten veel voedingsvezels.
Hieronder een tabelletje met vezel rijke producten! Per dag wordt er geadviseerd om ongeveer 40g voedingsvezels per dag te consumeren.

Product Vezels (g)/100g
Witte rijst 0,4 g
Zilvervlies rijst 1,8 g
Basmati rijst 1,3 g
Couscous 1,7 g
Spaghetti 1,4 g
Volkoren spaghetti 6,5 g
Quinoa 2,8 g
Wit brood 2,5 g
Bruin brood 5,0 g
Mais brood 4,7 g
Volkoren brood 6,7 g
Zuurdesem brood 6,0 g
Krentenbrood 3,3 g
Meergranen brood 6,5 g
Rogge brood (licht) 7,7 g
Rogge brood (donker) 8,3 g
Appel 2,4 g
Gedroogde abrikozen 14,4 g
Aardbeien 1,1 g
Banaan 1,9 g
Blauwe bessen 2,4 g
Druiven 1,7 g
Watermeloen 0,6 g
Kiwi 2,3 g
Frambozen 2,5 g
Peer 3,1 g
Pruimen 1,7 g
Gedroogde vijgen 9,8 g
Perzik 1,4 g
Kaas, alle soorten 0 g
Pindakaas 8,0 g

 

Bron: voedingscentrum