Immuunsysteem versterken

By 29 april 2020 Geen categorie

Een goede weerstand is altijd belangrijk, maar de komende tijd kan onze weerstand nog wel een extra steuntje in de rug gebruiken! Gelukkig kan hier op veel verschillende manieren wat aan gedaan worden. Veel onderdelen van je levensstijl; hebben invloed op het immuunsysteem, denk bijvoorbeeld aan voeding, beweging en stress. Vandaag bespreken wat het effect van eten en een periode niet eten voor invloed heeft op ons immuunsysteem.

Een van de belangrijkste onderdelen van je gezondheid zit hem in je verteringsstelsel. Het verteringsstelsel zit vol met miljarden bacteriën, gisten en schimmels. Deze zorgen niet alleen dat je voeding wordt verteerd maar zijn ook ongeveer 80% van je immuunsysteem! Je hebt zowel goede als slechte ‘beestjes’ die je in een goede verhouding wilt hebben. Door middel van gezonde voeding blijft het in balans, terwijl ongezonde voeding de balans verstoord. Eet zoveel mogelijk biologische groente, fruit, vlees, vis, zuivel en eieren. Eet zo weinig mogelijk (hyper)bewerkte producten, granen, suiker en plantaardige oliën zoals raapzaadolie, zonnebloemolie sojaolie etc.

Je hebt natuurlijk voeding nodig om in leven te blijven, maar een periode zonder eten kan ook erg gezond zijn. Er zijn allerlei vastenschema’s die je kunt toepassen Zo is het 16/ 8 schema een veel voorkomende methode. Je eet 16 uur niet om vervolgens in een tijdbestek van 8 uur wel weer voeding tot je te nemen.
Maar welke gezondheidsvoordelen geeft het periodiek vasten ons allemaal?

Autofagie

Bij vasten komt het lichaam in een staat waarbij dode, zieke en versleten cellen worden afgebroken. Het lichaam hoeft namelijk in deze fase niet bezig met het verteren van voedsel en schoont als het ware het lichaam op.
Andere voordelen van periodiek vasten:

  • Door het vasten zal de voedingsinname over een periode verlaagd zijn waardoor je gaat afvallen.
  • De bloedsuikerspiegel wordt minder verstoord waardoor er minder schommelingen ontstaan.
  • Het immuunsysteem wordt minder vaak geactiveerd en dit kan de ontstekingsactiviteit in het lichaam verlagen.
  • Vasten kan het groeihormoon extra stimuleren