Wat zijn nou de slechte- en de goede vetten?
Vaak wordt er gezegd dat vetten ongezond zijn en dat je er de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten mee vergroot. Maar er zijn ook gezonde vetten die essentieel zijn voor je lichaam en je dus nodig hebt! Goede vetten verlagen juist de kans op hart- en vaatziekten, beschermen je lichaamscellen tegen indringers en ze zorgen voor het beter functioneren van je ogen, hersenen en spieren. Bovendien zijn vetten de grootste bron van energie!
Maar hoe zit dit nou precies met die vetten? Welke mag je juist wel hebben en welke zijn niet goed voor je gezondheid?
Om het verschil tussen goede en slechte vetten te begrijpen, is het van belang om te kijken naar de structuur van de verschillende vetten.
Zo zijn er de verzadigde vetten, waarin voornamelijk het ‘slechte’ LDL-cholesterol zit. Deze vetten zitten voornamelijk in koekjes, snacks, gebak, vlees en chips.
Aan de andere kant zijn er de onverzadigde vetten, waarin voornamelijk het ‘goede’ HDL cholesterol zit. Dit type cholesterol vervoert het ‘slechte’ LDL-cholesterol uit het bloed. Deze vetten zitten in producten zoals vis, noten, margarine en plantaardige oliën zoals koolzaadolie en lijnzaadolie.
En om het nog een stukje ingewikkelder te maken, heb je ook nog de transvetten. Deze zijn nog slechter voor je gezondheid dan verzadigde vetten en moet je eigenlijk proberen te vermijden. Transvetten zitten vooral in harde margarines, frituur, gebak, koek en snacks.