Daag jezelf uit en krijg een krachtiger en fitter lichaam voor terug

 

Investeer in de gezondheid van je medewerkers

Blog

Immuunsysteem versterken

By Geen categorie

Een goede weerstand is altijd belangrijk, maar de komende tijd kan onze weerstand nog wel een extra steuntje in de rug gebruiken! Gelukkig kan hier op veel verschillende manieren wat aan gedaan worden. Veel onderdelen van je levensstijl; hebben invloed op het immuunsysteem, denk bijvoorbeeld aan voeding, beweging en stress. Vandaag bespreken wat het effect van eten en een periode niet eten voor invloed heeft op ons immuunsysteem.

Een van de belangrijkste onderdelen van je gezondheid zit hem in je verteringsstelsel. Het verteringsstelsel zit vol met miljarden bacteriën, gisten en schimmels. Deze zorgen niet alleen dat je voeding wordt verteerd maar zijn ook ongeveer 80% van je immuunsysteem! Je hebt zowel goede als slechte ‘beestjes’ die je in een goede verhouding wilt hebben. Door middel van gezonde voeding blijft het in balans, terwijl ongezonde voeding de balans verstoord. Eet zoveel mogelijk biologische groente, fruit, vlees, vis, zuivel en eieren. Eet zo weinig mogelijk (hyper)bewerkte producten, granen, suiker en plantaardige oliën zoals raapzaadolie, zonnebloemolie sojaolie etc.

Je hebt natuurlijk voeding nodig om in leven te blijven, maar een periode zonder eten kan ook erg gezond zijn. Er zijn allerlei vastenschema’s die je kunt toepassen Zo is het 16/ 8 schema een veel voorkomende methode. Je eet 16 uur niet om vervolgens in een tijdbestek van 8 uur wel weer voeding tot je te nemen.
Maar welke gezondheidsvoordelen geeft het periodiek vasten ons allemaal?

Autofagie

Bij vasten komt het lichaam in een staat waarbij dode, zieke en versleten cellen worden afgebroken. Het lichaam hoeft namelijk in deze fase niet bezig met het verteren van voedsel en schoont als het ware het lichaam op.
Andere voordelen van periodiek vasten:

  • Door het vasten zal de voedingsinname over een periode verlaagd zijn waardoor je gaat afvallen.
  • De bloedsuikerspiegel wordt minder verstoord waardoor er minder schommelingen ontstaan.
  • Het immuunsysteem wordt minder vaak geactiveerd en dit kan de ontstekingsactiviteit in het lichaam verlagen.
  • Vasten kan het groeihormoon extra stimuleren

 

 

Vezels

By Geen categorie

Vezels
Voedingsvezels zijn erg belangrijk voor onze gezondheid. Ze zorgen voor een goede stoelgang en spijsvertering en ze zorgen voor een verzadigd gevoel na het eten. Hierdoor heb je minder zin om te snoepen of te snacken.
Ook zorgen vezels ervoor dat er geen piek in je bloedsuikerspiegel ontstaat. Na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd met veel suikers (en weinig vezels), schiet de bloedsuikerspiegel omhoog. Na zo’n piek zak je vaak weer terug waardoor je extra zin krijgt om weer te eten. Daarom is het zaak om de bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk te houden. Door het consumeren van vezels voorkom je grote pieken en dalen van de bloedsuikerspiegel en daarom zijn ze dus zo goed voor ons! Ze dragen bij aan een verminderd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

 

Een goed voorbeeld is het drinken van een fruit sapje. Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen. De vers geperste sinaasappelsap of de verse kiwi-, mango- of aardbei sapjes uit de supermarkt. Fruit is zo gezond doordat ze vezels bevatten! In zo’n ‘vers’ sapje zijn alle vezels er juist uit en drink je dus eigenlijk letterlijk een suikerdrankje waarvan je bloedsuikerspiegel omhoog vliegt! Juist door het eten van een appel of een peer (met schil) haal je de gezondheidsvoordelen uit fruit en zorg je naast de inname van vitaminen en mineralen ervoor dat je bloedsuikerspiegel constant blijft.

Waar zitten voedingsvezels, naast fruit dan zoal in? In groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten en noten zitten veel voedingsvezels.
Hieronder een tabelletje met vezel rijke producten! Per dag wordt er geadviseerd om ongeveer 40g voedingsvezels per dag te consumeren.

Product Vezels (g)/100g
Witte rijst 0,4 g
Zilvervlies rijst 1,8 g
Basmati rijst 1,3 g
Couscous 1,7 g
Spaghetti 1,4 g
Volkoren spaghetti 6,5 g
Quinoa 2,8 g
Wit brood 2,5 g
Bruin brood 5,0 g
Mais brood 4,7 g
Volkoren brood 6,7 g
Zuurdesem brood 6,0 g
Krentenbrood 3,3 g
Meergranen brood 6,5 g
Rogge brood (licht) 7,7 g
Rogge brood (donker) 8,3 g
Appel 2,4 g
Gedroogde abrikozen 14,4 g
Aardbeien 1,1 g
Banaan 1,9 g
Blauwe bessen 2,4 g
Druiven 1,7 g
Watermeloen 0,6 g
Kiwi 2,3 g
Frambozen 2,5 g
Peer 3,1 g
Pruimen 1,7 g
Gedroogde vijgen 9,8 g
Perzik 1,4 g
Kaas, alle soorten 0 g
Pindakaas 8,0 g

 

Bron: voedingscentrum

Voedsel voor onze hersenen!

By Geen categorie

Ons brein is ontzettend belangrijk voor ons, want elke lichaamsfunctie is afhankelijk van een goed functionerend stel hersenen.

Als we iets beter willen begrijpen hoe ons brein precies werkt en welke invloed voeding hierop heeft, moeten we ons iets meer verdiepen in neurotransmitters.

Neurotransmitters zijn moleculen die er voor zorgen dat ons lichaam goed communiceert. Als er nu een beer de kamer in zou lopen zorgt ons lichaam ervoor dat er adrenaline (het vlucht hormoon) wordt aangemaakt. Hierdoor schieten we in actie en kunnen we vluchten! Neurotransmitters zorgen voor al deze processen in het lichaam en zijn dus erg belangrijk voor ons functioneren. Neurotransmitters worden gemaakt uit aminozuren en deze zijn terug te vinden in eiwitten. Vis, zuivel, vlees, noten, zaden, eieren en bepaalde groenten bevatten allemaal eiwitten. Als je de eiwit ziet als een ketting, dan kun je een aminozuur zien als een losse kraal. Bij een voldoende inname van de verschillende aminozuren kan jouw lijf voldoende neurotransmitters maken waardoor jouw brein (en andere functies in het lichaam) goed blijft functioneren.
Er zijn 21 aminozuren (kralen), waarmee je maar liefst 50.000 verschillende vormen van eiwitten (kettingen) mee kunt maken! Een aantal aminozuren zijn essentieel. Dit betekent dat je deze specifieke aminozuren alleen maar binnen kunt krijgen d.m.v. voeding. Super belangrijk dus om voldoende hiervan binnen te krijgen.

Al deze losse aminozuren hebben allemaal verschillende functies in ons lichaam. Hieronder benoem ik een aantal neurotransmitters die dus nodig zijn voor het goed functioneren van ons brein (maar ook voor andere functies in ons lichaam).

Dopamine
Geeft je zowel mentaal- als fysiek kracht, concentratie, denkvermogen en focus. Het geeft je brein letterlijk de power die hij nodig heeft. Je voelt je energiek en stressbestendiger. Daarnaast geeft dopamine je een goed gevoel en zorgt het dus voor zelfvertrouwen.

Acetylcholine
Dit aminozuur geeft het brein snelheid om informatie te kunnen verwerken. Het maakt je innovatief en creatief! Mensen met een goede acetylcholine productie zijn optimistisch, snelle denkers, nieuwsgierig, avontuurlijk en houden van uitdaging.

Gaba
Gaba is erg belangrijk voor het brein doordat het een kalmerend en stabiliserend effect heeft. Je voelt je stabieler, er kan op jouw gebouwd worden en je bent sociaal.
Mensen met een goede gaba productie zijn over het algemeen sociaal, verstandig en hebben hun zaken goed voor elkaar.

Serotonine
Dit aminozuur zorgt ervoor dat je diep en rustig slaapt, rationeel kunt nadenken en van eten kunt genieten. Mensen met een goede serotonine productie hebben over het algemeen veel plezier, zijn positief en flexibel. Het helpt je ook om meer in het hier en nu te zijn.

Bij een tekort van deze neurotransmitters kunnen er bepaalde klachten/kenmerken optreden, namelijk de volgende:

Dopamine Acetylcholine Gaba Serotonine
Energie tekort Trage reacties Meer stress- en prikkelgevoelig Vermoeidheid
Apathie Verlies van creativiteit Onrustig Prikkelbare darm
Moeite met initiatief nemen Verminderde alertheid Hyper alertheid Obstipatie
Besluiteloosheid Leerproblemen Angsten/fobieën Hoofdpijn
Verminderde concentratie Vergeetachtigheid Chronische pijn Verlaagde immuniteit
Moeite met op gang komen Moeite met denken Perfectionisme Slaapproblemen
Algehele onrust Behoefte aan vet eten Darmproblemen Kort lontje

 

Herkenbaar? In de volgende tabel staan een aantal voedingsmiddelen die aminozuren bevatten die bijdragen aan een gezonder brein!

Voedingsmiddel Dopamine Acetylcholine Gaba Serotonine
Cottage cheese +
Kaas +
Ricotta + + + +
Koemelk +
Schapenmelk + +
Artisjok + +  
Avocado + + + +
Bladgroenten + +
Bonen/peulvruchten + + +
Haver + + + +
Noten + + +
Volle granen +
Zilvervliesrijst + + +
Ei + + + +
Kip + +
Vis + + +
Vlees + + +
Pure chocolade + + +
Goji bessen + + + +
Thee + + +

Dit zijn zomaar wat voorbeelden die dus bijdragen aan een goed functionerend brein! Best wel gemakkelijk eigenlijk J

Bron: weten van (h)eerlijk eten, voeding: ons vergeten medicijn

Glycemische lading

By Geen categorie

Glycemische lading

Glycemische lading is een term die je vaak voorbij ziet komen op verschillende food blogs of als je op het internet zoekt naar bloedsuikerspiegel of diabetes. Maar wat houdt het nou precies is?

Onze voeding bestaan uit verschillende macronutriënten, namelijk: koolhydraten, eiwitten en vetten. Als we specifiek kijken naar de koolhydraten, zien we dat die in onze spijsvertering worden afgebroken tot kleinere ‘glucose moleculen’. Deze glucose moleculen kunnen in ons bloed worden opgenomen via de darm. De hoeveelheid glucose moleculen in ons bloed bepaalt het bloedsuiker niveau.

Er zijn 2 hormonen in ons lichaam die zich voornamelijk bezig houden met de bloedsuiker regulatie, namelijk: glucagon en insuline.

Als het lichaam tekort heeft aan glucose, bijvoorbeeld na een tijd niet eten, zorgt glucagon ervoor dat het ‘reserve suiker’ in het lichaam wordt omgezet in glucose. Hierdoor hebben we altijd de beschikking tot energie.

Insuline zorgt er juist voor dat de glucose door het bloed wordt opgenomen en naar verschillende cellen wordt getransporteerd waar we het gebruiken voor energie. Een deel van dit glucose wordt omgezet in ‘reserve suiker’ die op een later moment weer kan worden aangesproken.

Deze twee hormonen zijn erg belangrijk en zorgen eigenlijk constant voor een stabiele balans van het bloedsuiker niveau.

Bij veel mensen bestaat het voedingspatroon uit veel snelle koolhydraten- en suikers wat kan leiden tot hyperinsulinemie, insuline resistentie en uiteindelijk diabetes type 2. Bij hyperinsulinemie zijn er sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel, dus de ene keer een te hoge bloedsuiker en de andere keer weer een veel te lage bloedsuiker.

Als er een lange tijd te veel snelle koolhydraten gegeten worden, raakt de alvleesklier in de war waardoor het veel insuline aanmaakt. De cellen in je lichaam raken hierdoor ongevoelig voor insuline en glucose en dit zorgt ervoor dat de bloedsuiker spiegel constant te hoog blijft. Het rondzwervende glucose wordt dan omgezet in vet rondom de buik (ook wel de ‘zwembandjes’ genoemd). Insulineresistentie komt voor bij 90% van de mensen met overgewicht en is de oorzaak van klachten zoals diabetes, hoge bloeddruk en een verstoord gehalte van vetten.

Het goede nieuws is dat door middel van voeding insulineresistentie kan worden aangepakt! Hier komen we terug bij de glycemische index. Hoe snel je bloedsuiker spiegel stijgt, hangt namelijk af van het type koolhydraat wat je eet.

  • Snelle koolhydraten kunnen heel snel worden afgebroken en snel worden opgenomen. Hierdoor stijgt de bloedsuiker spiegel erg snel en geeft de alvleesklier extra insuline af zodat de glucose moleculen snel naar de cellen vervoerd kunnen worden. Het gevolg van deze snelle verwerking is dat er weer een snelle daling optreedt van de bloedsuikerspiegel. Deze daling geeft klachten als vermoeidheid, een niet verzadigd gevoel, verwarring en hoofdpijn. Bij deze symptomen worden er vaak weer snelle koolhydraten geconsumeerd waardoor de bloedsuiker spiegel weer omhoog vliegt en we ons (tijdelijk) weer beter voelen. Deze vicieuze cirkel zorgt ervoor dat we veel vet opslaan en dus insulineresistent worden.

Snelle koolhydraten zitten voornamelijk in: alles wat met suiker gezoet wordt, wit brood, alles wat met bloem gemaakt is (koekjes, witte pasta, witte rijst, mais, vruchtensappen, frisdranken etc.), snacks, ijs en gebak.

  • Langzame koolhydraten worden langzamer afgebroken in onze spijsvertering. Hierdoor is er een geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel waardoor de glucose geleidelijk in ons lichaam wordt opgenomen. De alvleesklier raakt niet overprikkeld en geeft geen extra insuline af omdat hij geen noodzaak heeft om suikers snel weg te werken (wat wel het geval is bij snelle koolhydraten).
    Langzame koolhydraten zitten voornamelijk in: volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen bevatten ook vaak vezels wat er ook voor zorgt dat de bloedsuiker spiegel niet ineens heel erg stijgt.

 

De glycemische index van een product geeft aan in welke mate de bloedsuiker spiegel stijgt na het eten van dit product. Hoe lager de glycemische index, hoe stabieler de bloedsuikerspiegel dus blijft.

Hieronder staat een tabel met verschillende producten, porties en hun glycemische index/lading. Deze tabel is altijd handig om op terug te vallen als je even niet meer weet wat je vanavond wil koken of wat voor tussendoortje je wilt gaan nemen.

 

Voedingsmiddel/product Portie Glycemische lading
Aardappelen gekookt 150 g 14
Aardappelen gebakken 150 g 26
Appel 120 g 6
Appelsap 250 ml 13
Bladgroente (sla, kool, ui, broccoli, tomaat, paprika) 100 g < 1
Wit brood 60 g 20
Volkoren brood 60 g 18
Roggebrood volkoren 60 g 16
Brood met 50% haver 30 g 9
Volkoren speltbrood 30 g 12
Boekweit 100 g 11
Quinoa 150 g 9,5
Witte spaghetti gekookt 180 g 21
Volkoren spaghetti gekookt 180 g 16
Witte rijst gekookt 150 g 23
Zilvervliesrijst gekookt 150 g 18
Spliterwten 150 g 7,5
Cola 250 ml 19
Chips 50 g 11
Patat 150 g 2

 

Goede vs Slechte vetten

By Geen categorie

Wat zijn nou de slechte- en de goede vetten?

Vaak wordt er gezegd dat vetten ongezond zijn en dat je er de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten mee vergroot. Maar er zijn ook gezonde vetten die essentieel zijn voor je lichaam en je dus nodig hebt! Goede vetten verlagen juist de kans op hart- en vaatziekten, beschermen je lichaamscellen tegen indringers en ze zorgen voor het beter functioneren van je ogen, hersenen en spieren. Bovendien zijn vetten de grootste bron van energie!

Maar hoe zit dit nou precies met die vetten? Welke mag je juist wel hebben en welke zijn niet goed voor je gezondheid?

 

Om het verschil tussen goede en slechte vetten te begrijpen, is het van belang om te kijken naar de structuur van de verschillende vetten.

Zo zijn er de verzadigde vetten, waarin voornamelijk het ‘slechte’ LDL-cholesterol zit. Deze vetten zitten voornamelijk in koekjes, snacks, gebak, vlees en chips.

Aan de andere kant zijn er de onverzadigde vetten, waarin voornamelijk het ‘goede’ HDL cholesterol zit. Dit type cholesterol vervoert het ‘slechte’ LDL-cholesterol uit het bloed. Deze vetten zitten in producten zoals vis, noten, margarine en plantaardige oliën zoals koolzaadolie en lijnzaadolie.

En om het nog een stukje ingewikkelder te maken, heb je ook nog de transvetten. Deze zijn nog slechter voor je gezondheid dan verzadigde vetten en moet je eigenlijk proberen te vermijden. Transvetten zitten vooral in harde margarines, frituur, gebak, koek en snacks.

Recept: Heerlijke quinoa salade!

By Geen categorie

Heerlijke quinoa salade!

Deze salade is een mooie mix van langzame koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten en daarmee goed voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Daarnaast bestaat deze salade praktisch alleen maar uit antioxidanten die goed zijn voor onze gezondheid. En niet onbelangrijk, hij is echt goddelijk!

 

Ingrediënten

  • 250g quinoa
  • 1 broccoli
  • 4 a 5 stengels bleekselderij
  • een handjevol zongedroogde tomaten
  • 1 rode ui
  • een bos verse basilicum en/of oregano
  • 1 rode paprika
  • 1 oranje paprika
  • 200g schapenfeta
  • Handje geroosterde pijnboompitten

Ingrediënten voor de dressing

  • 1 teen knoflook
  • scheut olijfolie
  • peper en zout
  • sap en rasp van 1 citroen
  • scheutje appelazijn

Bereiding

  • Kook de quinoa zoals vermeld staat op de verpakking en laat het vervolgens afkoelen
  • Broccoli wassen en koken (kook de broccoli niet helemaal gaar want dan alle goede vitamientjes verloren!)
  • Bak de ui, bleekselderij en de paprika’s even aan en laat ook afkoelen.
  • Doe alle ingrediënten voor de dressing bij elkaar en maak hem op smaak.
  • Meng vervolgens alle ingrediënten door elkaar.
  • Voeg de geroosterde pijnboompitten, de dressing en de schapenfeta toe en smullen maar!

 

Voedingswaarde

(per 100 g)

  • Energie (1007 kcal)
  • Eiwitten (38,9 g)
  • Koolhydraten (54 g)
  • Vetten (66,4 g)
    • Waarvan verzadigd vet             (17,2 g)
  • Voedingsvezels (16,6 g)
  • Zout (6,4 g)

Variaties

  1. Zijn sommige bovengenoemde groenten niet jouw ding? Je kunt in deze salade eindeloos variëren met groenten die jij lekker vindt. Let wel op dat je veel verschillende kleuren groenten blijft eten want elke kleur heeft zij eigen beschermende werking in het lichaam en het is daarom belangrijk om hierin te blijven variëren.
  2. In plaats van olijfolie kun je ook gebruik maken van koolzaadolie
  3. Voeg eventueel een beetje mosterd of honing toe aan de dressing (let op: hierdoor komen er wel meer koolhydraten in dit recept)

Recept: Een heerlijk omelet als ontbijt of lunch!

By Geen categorie

Een heerlijk omelet als ontbijt of lunch!

Dit recept is ideaal voor mensen met overgewicht en/of hyperinsulinemie. Door het hoge gehalte aan eiwitten zorgt dit omelet ervoor dat je lang verzadigd blijft en houdt het je bloedsuikerspiegel stabiel.
Dit omelet kun je garneren met lekkere groenten en bijvoorbeeld een plakje gerookte zalm!
Jum!

Ingrediënten

  • 4 a 5 eieren
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen gember
  • snufje gejodeerd zout*
  • snufje peper
  • kokosolie om in te bakken

*Jodium zit in bakkerszout en als je minder brood eet door het koolhydraat arme dieet moet je opletten dat je wel genoeg jodium binnen krijgt, vandaar dat je gejodeerd zout kunt kopen en dit kunt toevoegen aan je recepten.

 

Benodigdheden

  • Pan

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze goed door elkaar tot een romig beslagje.
  • Bak een paar heerlijke omeletten en laat ze even afkoelen
  • Beleg de omelet met: zalm, avocado, tomaat, ricotta, hüttenkäse, tomaat, paprika en gemengde sla zoals rucola.

Voedingswaarde

(per 100 g)

  • Energie (275 kcal)
  • Eiwitten (27,1 g)
  • Koolhydraten (3,8 g)
  • Vetten (16,5 g)
    • Waarvan verzadigd vet (5,2 g)
  • Voedingsvezels (1,2 g)
  • Zout (2,1 g)

Variaties                                      

  1. Als u knoflook niet lekker vindt kunt u deze ook weglaten.
  2. U kunt ook kiezen voor olijfolie als u geen kokosolie heeft.

Recept: Amandel brood

By Geen categorie

Amandel brood

Dit brood zorgt voor een lekkere combinatie van gezonde vetten en eiwitten (amandelen, olijfolie en zonnebloempitten). Het brood is ideaal voor mensen met overgewicht en/of bloedsuikerspiegel problemen. Met dit koolhydraat arme recept kun je toch lekker brood eten. Dit brood bevat geen tarwe of andere stoffen die de bloedsuikerspiegel verhogen. Ideaal als ontbijt of lunch!

Ingrediënten

  • 400g amandelmeel
  • 4 eieren
  • 1 ½ theelepel zuiver zout (pas toevoegen vlak voor het de oven in gaat)
  • 1 theelepel zout
  • scheut olijfolie
  • 150ml magere yoghurt of karnemelk
  • 4 eetlepels zonnebloempitten
  • twee theelepels bindmiddel van agar agar*

*Agar agar is een bindmiddel wat weinig koolhydraten bevat en dus gunstig is voor mensen met overgewicht en diabeten.

Benodigdheden

  • Keukenmachine
  • Bakvorm

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en meng ze goed door elkaar.
  • Vet een bakvorm goed in en leg bakpapier op de bodem.
  • Bak het brood gaar in ca. 50 minuten.
  • Verwijder hierna direct het bakpapier en laat het brood op het ovenrooster afkoelen.
  • Het brood kan in de koelkast bewaard worden.

Voedingswaarde

(per 100 g)

  • Energie (334 kcal)
  • Eiwitten (15 g)
  • Koolhydraten (5,8 g)
  • Vetten (28,7 g)
    • Waarvan verzadigd vet (3,0 g)
  • Voedingsvezels (4,8 g)

 

Variaties

  1. In plaats van magere yoghurt kunt u ook kiezen voor karnemelk.
  2. In plaats van amandelmeel kunt u ook kiezen voor hazelnotenmeel.

Personal trainen voor iedereen

By Geen categorie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed ullamcorper et dui a eleifend. Nulla fringilla elit enim, non suscipit justo molestie at. Praesent enim nulla, dignissim eget sollicitudin et, consectetur eu justo. Mauris ornare lacinia justo vel pellentesque. Vivamus cursus felis at semper tincidunt. Ut et elit sodales nisi cursus dignissim sed tincidunt purus. Aliquam velit ex, condimentum quis rutrum id, commodo id neque.

Aenean placerat placerat velit ut scelerisque. Praesent efficitur vehicula lobortis. Suspendisse bibendum pellentesque felis, eget tristique ligula consequat in. Mauris congue dolor eu vehicula laoreet. Ut suscipit massa dapibus iaculis iaculis. Vivamus nec diam a elit luctus viverra ut eget ipsum. Duis eu ornare arcu. Aliquam et tempor neque, finibus blandit justo. Quisque vitae ultrices velit. Quisque faucibus aliquet quam vel efficitur. Aenean luctus, eros eget pulvinar bibendum, ligula ipsum malesuada urna, interdum sagittis magna felis ac ipsum. Morbi quis orci eu nunc facilisis dignissim in sed augue. Cras bibendum condimentum mattis.

Bootcamp sessie

By Geen categorie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed ullamcorper et dui a eleifend. Nulla fringilla elit enim, non suscipit justo molestie at. Praesent enim nulla, dignissim eget sollicitudin et, consectetur eu justo. Mauris ornare lacinia justo vel pellentesque. Vivamus cursus felis at semper tincidunt. Ut et elit sodales nisi cursus dignissim sed tincidunt purus. Aliquam velit ex, condimentum quis rutrum id, commodo id neque.

Aenean placerat placerat velit ut scelerisque. Praesent efficitur vehicula lobortis. Suspendisse bibendum pellentesque felis, eget tristique ligula consequat in. Mauris congue dolor eu vehicula laoreet. Ut suscipit massa dapibus iaculis iaculis. Vivamus nec diam a elit luctus viverra ut eget ipsum. Duis eu ornare arcu. Aliquam et tempor neque, finibus blandit justo. Quisque vitae ultrices velit. Quisque faucibus aliquet quam vel efficitur. Aenean luctus, eros eget pulvinar bibendum, ligula ipsum malesuada urna, interdum sagittis magna felis ac ipsum. Morbi quis orci eu nunc facilisis dignissim in sed augue. Cras bibendum condimentum mattis.